2 kg ......... toz şeker
10 adet ......... karanfil
1 adet ......... çubuk tarçın boyuna ikiye bölünecek
1 ceviz büyüklüğünde tereyağı
1 çay kaşığı limon tozu
Portakallar rendenin ince tarafında beyazına inmeden ince bir tabaka olacak şekilde dış kısmı rendelenecek
Büyük bir tencerenin içinde kaynamakta olan suya bırakılıp süzgeçli kepçe ile döndürülerek 5 dakika haşlanacak
Bol soğuk su ile 3-4 kez durulanıp süzülmeye bırakılacak.
Doğrama tahtasının üstünde ikiye bölündükten sonra her yarım portakal birer parmak kalınlığında dilimlere bölünecek.
Dilimlenen portakallar büyük tencereye koyulacak üstüne karanfiller serpiştirilip iki tarafına çubuk tarçınlar diklemesine koyulup şekerin üçte biri dökülecek ve 1 su bardağı sıcak su ilave edilip tencere ateşin üstüne koyulacak
NOT: Reçel biraz sulu olsun isteniyorsa 2 su bardağı su ilave edilebilir. Ben tatlı kıvamında sevdiğim için 1 bardak su ilave ediyorum
Tencere içindeki şeker erirken tereyağı tencerenin iç etrafına sürülerek içine bırakılır ve bir kaşık yardımı ile portakal dilimleri dibe doğru itelenir. Şeker iyice eridiğinde ve kaynama hızlandığında kalan şekerin diğer yarısı da tencereye serpilir kaynama devam eder ikinci parti şeker de eriyince 5 dakika kaynadıktan sonra ateşi söndürüp tencerenin kapağı kapatılıp soğumaya bırakılır.
Soğuduktan sonra veya ertesi gün tencereyi tekrar ateşe koyun kaynamaya başlayınca kalan toz şekerin tamamını üzerine serpiştirip arada hafif hafif karıştırılarak harlı ateşte kaynama gözcükleri büyüyüp portakallar buz buz parlaklık görünümünde olana kadar kaynatın.
1 çay kaşığı veya 2- 2,5 şam fıstığı miktarında limon tozunu yarım kahve fincanı ılık suda eritip reçelin üzerine dökelim 2 dakika daha reçelimiz fokurdarken bir kaşık yardımı ile limon tozunun her tarafa yayılmasını sağlayalım, ateşi söndürelim.
Müsaitse 2 gün güneşlendirelim.
Afiyet olsun.
Arzu edersek kıvrılmış dilimlerin üzerine hindistan cevizi serperek tatlı olarak
ikram edebiliriz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder