Abaza tuzu; et, balık, tavuk gibi ürünleri pişirmek istediğinizde sos olarak kullanmak üzere hazırlayabileceğiniz ve yemeklerinize tat katacak vazgeçemeyeceğiniz bir yardımcınız olacaktır.
Sos olarak et türevlerinizde miktara göre;
1-2 yemek kaşığı abaza tuzu,
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ,
arzunuza güre az kekik karışımı ile et türevinizi harmanladıktan sonra, isteğinize göre, tava, fırın, ızgara gibi araçlarda pişirebilirsiniz.
Ayrıca yemeklerinizi de kullanmanız gereken tuz miktarı kadar ilave ederek tatlandırabilirsiniz.
Abaza tuzu yapımı için gereken malzemeler......................................................
4... kg.................................. kırmızı yağ biberi (kalın etli olmalı, robotta çekilecek).
3-4... baş............................... sarımsak, (ayıklanıp robotta biberle çekilecek)
1/3... su bardağı..................... toz kişniş
5... su bardağı..................... tuz (kalın, turşuluk tuz )
1... tatlı kaşığı...................... kekik
1... çay kaşığı...................... kuru nane
Hepsi güzelce karıştırılacak, mümkünse 3-4 gün geniş bir kabın içinde üstü bir tül ile örtülerek güneşlendirilecek. Sonra kavanoz veya herhangi bir saklama kabında mutfağınızın bir köşesinde, kilerinizde saklanacak.
Not : Tuz miktarı fazla olduğu için küf, pas yapmaz. uzun süre kullanılmaz ise üzerinde koyu bir renk tabakası görebilirsiniz. Bu kişnişlerin yüzeyde toplanmasıdır. bir kaşıkla karıştırıp kullanılır hale getirirsiniz. Keyifli yemeklerinizle, afiyetle kullanınız...
hanife ablacığım güzel bir tarife benziyor deniyeceğim. sevgiler
YanıtlaSilesin