1 Ekim 2013 Salı

ABAZA TUZU




       Abaza tuzu; et, balık, tavuk gibi  ürünleri pişirmek istediğinizde sos olarak kullanmak üzere hazırlayabileceğiniz  ve yemeklerinize tat katacak vazgeçemeyeceğiniz bir yardımcınız olacaktır.

 Sos olarak et türevlerinizde  miktara göre;

1-2 yemek kaşığı abaza tuzu,
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ,
 arzunuza güre az kekik  karışımı  ile et türevinizi harmanladıktan sonra, isteğinize göre, tava, fırın, ızgara gibi araçlarda pişirebilirsiniz.
       Ayrıca yemeklerinizi de kullanmanız gereken tuz miktarı kadar ilave ederek tatlandırabilirsiniz.


Abaza tuzu yapımı için gereken malzemeler......................................................

   4...  kg..................................  kırmızı yağ biberi (kalın etli olmalı, robotta çekilecek).

3-4...  baş...............................   sarımsak, (ayıklanıp robotta biberle çekilecek)

1/3...  su bardağı.....................   toz kişniş

   5...  su bardağı.....................   tuz (kalın, turşuluk tuz )

   1...  tatlı kaşığı......................   kekik

   1...  çay kaşığı......................   kuru nane      

        Hepsi güzelce karıştırılacak, mümkünse 3-4 gün geniş bir kabın içinde üstü bir tül ile örtülerek güneşlendirilecek. Sonra  kavanoz veya herhangi bir saklama kabında mutfağınızın bir köşesinde, kilerinizde saklanacak.

Not : Tuz miktarı fazla olduğu için küf, pas yapmaz. uzun süre kullanılmaz ise üzerinde koyu bir renk tabakası görebilirsiniz. Bu kişnişlerin yüzeyde toplanmasıdır. bir kaşıkla karıştırıp kullanılır hale getirirsiniz. Keyifli  yemeklerinizle, afiyetle kullanınız...

 

1 yorum:

  1. hanife ablacığım güzel bir tarife benziyor deniyeceğim. sevgiler
    esin

    YanıtlaSil