12 Ocak 2013 Cumartesi

BAKLA FAVA - Meze -Zeytinyağlı







Bakla fava için yapımı için gereken malzemeler......................................

750... gr.........................   kuru bakla içi  (ayıklayıp yıkadıktan sonra üzerine su ilave edilip 1 saat bekletilir)

750... gr.........................   kuru soğan   (ince, ince yemeklik doğranır)

 6,5... su bardağı..............  su

   1... su bardağı + 1 parmak..  zeytinyağı

 1,5... yemek kaşığı..........  toz şeker

    1... tatlı kaşığı................  tuz

1,5-2 demet......................  dereotu   (güzelce yıkayıp, saplarını ve yapraklarını ince, ince kıyarız)

          Yıkadığımız baklalarımızın üzerine 6,5 bardak suyu ilave edip bir kenarda 1 saat kadar bekletiriz. Bu arada yemeklik doğradığımız soğanları tenceremize koyar üzerine: toz şeker, tuz, ve yağımızın 1/3 ünü ilave ederek, hafifçe pembeleştirmeden kavururuz. Suyuyla beraber baklalarımızı tencereye ilave ederek orta hararetteki ateşte kayamaya bırakırız. Kaynayınca dereotunun kıyılmış saplarını ilave eder kısık ateşte  baklalar dağılmaya başlayana kadar  pişiririz.
      
           Baklalar iyice yumuşayıp ezilmeye başladığı zaman  zeytinyağın tamamını  ve ince kıyılmış dereotu yapraklarını ilave eder, güzelce karıştırdıktan sonra 1-2 taşım daha fokurdatıp ateşi söndürürüz.
 1- el blenderimiz varsa tencerenin içinde gezdirebiliriz,
 2- yemeği tel eleğimizden geçirebiliriz,
 3- biraz daha çatalla ezer gibi yaparak (zaten ağır ateşte piştiği için baklaların çoğu dağılmış olacaktır ) biraz daha ezilmesini sağlayabiliriz.

         Yukarıdaki üç işlemden birini yaptıktan sonra istediğimiz bir kalıba döker,soğuduktan sonra buzdolabına kaldırabiliriz. Servis ederken de düz bir servis tabağına ters çevirerek üzerini bir tutam dereotu ile süsleriz.............AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder