26 Ocak 2013 Cumartesi

AHTAPOT SALATASI _ Meze







Ahtapotun hazırlanması.....
Ahtapotu siz tuttuysanız, bir yakınınız tuttuysa veya bir balıkçı tezgahından satın aldıysanız aşağıdaki  gibi uygulamayla  yumuşatabilirsiniz.Yumuşatma işlemine başlamadan önce ahtapotun gözlerini, bağırsaklarını ve mürekkep torbasını patlatmadan, çekerek ayıklar çıkarırız.
    
    Eğer imkanınız varsa, şapkasına 4 parmağınızı geçirerek 60- 70 kere yere vurmalısınız, veya bir buzdolabı poşetine koyarak en az 1 gün deep freze de tutmalı sonra çözdürerek yumuşatma işlemine başlamalısınız.        

Mutfak lavabosunda üzerine 1 çay kaşığı karbonat, (kabartma tozu da aynı işlevi görür) ve 1 çay kaşığı toz şeker ilave ederek çamaşır çiteler gibi  iyice çitileyerek gri-beyaz köpükler çıkarmasını sağlar arada durulayarak  yaklaşık 15 dakika çitilemeye devam ederiz.

Yumuşatma işlemini yaptığımız ahtapotu bir tencereye (düdüklü tencere de olabilir) koyarız.Üzerine çıkana kadar su ilave ederiz. İçine 1/2 çay bardağı sirke, 1 tatlı kaşığı tuz katar orta hararetteki ateşte  bıçağımızın ucu rahatça batana kadar pişiririz.

Pişirdiğimiz ahtapotun suyunu döker durular bir kaba alırız ve  elimizle her bir kolunu sıvazlayarak vantuzlardan ve derilerinden sıyrılmasını sağlar, bembeyaz kolları bir tabağa alırız.

     Ahtapot salatası yapımı için gereken malzemeler.......................................

  Pişirilmiş ahtapot kollarını 1,5-2 şer cm uzunluğunda kıyarız, üzerine aşağıdaki malzemeyi katarız.

1...  küçük çay bardağı................................  zeytinyağı

1...  küçük çay bardağı................................  limon suyu

1...  tatlı kaşığı.............................................  tuz

1...  cay kaşığı.............................................  kırmızı pul biber

Zeytinyağı, limon suyu, tuz, pul biber, doğranmış ahtapotun üzerine koyulup iyice karıştırılarak yarım saat bekletilir daha sonra aşağıdaki malzemeler  eklenerek servis edilir.

1...  küçük çay bardağı................................  ayıklanmış yeşil zeytin

1/2  demet...................................................  maydanoz ( iri kıyılacak)

1/2  demet...................................................  dereotu ( iri kıyılacak

8-10 adet....................................................  nane yaprağı

Yeşilliklerini kattığımız salatamızı süsleyerek servise hazır ederiz....AFİYET OLSUN..............................

2 yorum:

  1. Süper tariffff :)En kısa zamanda deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
  2. Eminim Burcucum sen de harika yaparsın ahtapot salatasını, şimdiden senin de ellerine sağlık olsun...:))

    YanıtlaSil