Yeşil mercimekli bohça börek, yapımı için gereken malzemeler............................
3... adet................................................ yufka ( bir yufkadan 4 adet börek yapılır)
1... su bardağı....................................... yeşil mercimek (ayıklanıp ezilmeden, dirice haşlanacak)
1... adet................................................ iri kuru soğan ( yemeklik doğranacak)
1... tepeleme tatlı kaşığı......................... kuru nane ( taze nane var ise 1/2 demet)
1... çay kaşığı........................................ karabiber (çekilmiş)
12. yemek kaşığı................................... zeytinyağı yağı ( her yufka için 4 kaşık)
1,5 su bardağı....................................... su ( her yufka için yarım su bardağı su)
1... adet................................................ yumurta sarısı (bohçaların üstüne sürülür)
1... yemek kaşığı................................... çörekotu
1/2 tatlı kaşığı........................................ tuz ( arzuya göre arttırılıp-eksiltilebilir)
Böreklerimizin iç harcını hazırlamak için, yemeklik doğradığımız soğanı 2 yemek kaşığı zeytinyağında pembeleşene kadar kavururuz. Haşladığımız yeşil mercimeği ilave ederek ateşi söndürürüz. Tuz, karabiber ve naneyi ilave ederek karıştırırız.
Bir yufkayı masamızın üstüne yayarız, üstüne biraz su serperiz ve 2 yemek kaşığı yağı gezdirerek serperiz, sonra yufkanın alt ve üst kenarlarından biraz üst üste gelecek şekilde ortaya katlarız, tekrar biraz su serperiz ve 1 yemek kaşığı yağ serperiz, tekrar sağ ve sol taraftaki kenarları da ortada hafif üst üste gelecek şekilde katlarız ve masamızın üstündeki yufkamız, yaklaşık 40 cm kenarlı bir kare haline gelir. Tekrar üstüne biraz su serperiz ve 1 yemek kaşığı yağ gezdiririz. ve kare şekline gelen yufkamızı tam ortasından yukarıdan aşağı, sağdan sola keserek 4 eşit kare oluştururuz. Her birinin ortasına hazırladığımız harcımızdan yeteri kadar koyarak, çapraz uçlarını ortada üst üste gelecek şekilde katlarız, uçlar alta gelecek şekilde tepsimize yerleştiririz.
Diğer yufkalardan da aynı yöntemle hazırladığımız bohçalarımızın (12 adet) üstüne yumurta sarısı sürer, çörekotu serperiz. ve 180-200 derece sıcak fırında üstleri kızarana kadar pişiririz. Servis tabağına alarak ikram ederiz....................................AFİYET OLSUN.
Not:
Mercimek akşamdan, veya en az 2-3 saat ıslatılırsa, boyası çıkıp yumuşayacağı için hem rengi kara olmaz hem de çabuk haşlanır.
Börekleri ertesi gün pişirecekseniz yumurta sarısı yerine biraz su ile 1 yemek kaşığı yağı karıştırıp üzerilerine sürerseniz, ve tepsiyi bu şekilde üstünü sitreç ile kapatarak buzdolabında gece boyunca tutup, ertesi gün fırına atarken yumurtasını sürebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder