3 Şubat 2013 Pazar

KABAK TATLISI_ Tatlı






Kabak tatlısı yapımı için gerekli malzemeler.........................................................

2...  Kg...................................  ayıklanmış bal kabağı  ( çekirdek ve kabuğu ayıklanır, yıkanır ve dilimlenir)

1/2  Kg + 3 yemek kaşığı.......  toz şeker

6...  adet................................  karanfil

1/2  fincan..............................  su  ( küçük kahve fincanı yarısı )

ikram ederken süslemek için ceviz ve rendelenmiş hindistan cevizi


         Dilimlenmiş kabakları mümkün olduğunca kabuk tarafları dibe gelecek şekilde tencereye dizeriz.
üzerine 1 su bardağı toz şekeri ve suyu ilave ederek orta harlı ateşte kaynamaya bırakırız. 5 dakika sonra üzerine şekerimizin 1/3 ünü ilave ederiz atesi biraz kısarız. 15 dakika sonra kabaklar suyunu salar ve neredeyse üzerine çıkan suyu kaynamaya devam etmekte olur.Üzerindeki şekerler iyice kaybolduğunda karanfilleri birer birer kabakların arasına yerleştirir ve 500 gramdan kalan sekerin tamamını boşaltır, ateşi kısar tencerenin kapağını kapatır pişmeye bırakırız.
         Arada kontrol ederiz kabakların rengi koyulaşmış ve parlak, çatalımız kolaylıkla batıyor  ise kalan 3 yemek kaşığı toz şekerimizi de üzerine orantılı olarak serpiştirir 15 dakika daha pişmeye bırakırız.
         Bazı kabaklar fazla su salabilir o zaman bu son 15 dakikanın bir bölümünü ateşi biraz arttırarak ve kapağı aralık bırakarak kabağın suyu çekmesini ve fazla suyun buharlaşmasını sağlayabiliriz. ..........................AFİYET OLSUN


Not: kabak alırken; rengi çok soluk ve lif lif görünenleri tercih etmeyin, Güzel kestane kabağının hemen kabuk altı koyu yeşil olur, serttir, ve  baş parmağınızın tırnağını batırmaya çalıştığınızda dirençlidir. :)

Yukarıdaki tarifin tatlılık oranı tamdır, ancak damak tadınız fazla şekerli istiyorsa biraz daha fazla şeker katabilirsiniz, hatta kabakları bu evrede bir fırın kabına alıp üzerine biraz şeker serperek fırınlayabilirsiniz.

Bazı kabaklar cinsinden ötürü fazla şeker kaldırabilir,pişirdiğiniz kabağın tadına bakarak şekeri az bulduysanız son 15 dakikadaki 3 yemek kaşığı şeker oranını isteğiniz oranda  veya azar azar ilave ederek istediğiniz tatlılığı yakalayabilirsiniz. Ağzınızın tadı bozulmasın, afiyet olsun.:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder