8 Aralık 2012 Cumartesi

ÇERKEZ TAVUĞU Meze







Çerkez tavuğu için gereken malzemeler.............................................


1       adet ............... bütün tavuk  (yağlı)

1/4            ............... bayat ekmek içi 

1-2   diş    ............... sarımsak

300   gr     ............... ceviz içi

1       kahve kaşığı   acı kırmızı pul biber

2       damla   ..........  limon suyu

yeterince  ............... tuz

1/2    çay kaşığı ..... karabiber

arzu edilirse bir çimdik toz kişniş  ilave edilebilir.



          Tavuk: derisi yüzülüp, yağları ile birlikte bir tencereye yerleştirilir, üst hizasına kadar su katılarak, içine lezzet versin diye 1 adet küçük boy soyulmuş kuru soğan koyulup kaynamaya bırakılır. Pişmesine yakın içine 1 dolu tatlı kaşığı tuz ilave edilir. Kemiklerinden kendiliğinden ayrılabilecek kadar iyice pişirilen tavuk  bir kaba alınarak suyu süzdürülerek, beyaz etleri bir servis tabağına didilecek.,
           Ayıklanmış olan ceviz içi,  bir defa et makinesından geçirilir. (şimdilerde robotta ezilmeden çekilir)
içine kırmızı biber, az tuz ilave edilerek çok kısık ateşte iyice yoğurulur  (veya havanda iyice dövülür )
Bir müddet sonra yağını salmaya başladığı görülür. ara ara üstüne azar azar ( 1/ 2 küçük çay bardağı  kadar) tavuğun yağlı suyundan katılır. yağını bırakmaya başlayan cevizler bir tülbent içine alınarak iyice sıkılarak yağı minik bir kaseye alınır. 
          Ceviz posası tekrar  bir kaba  alınarak tavuk suyu ile ıslatılmış bayat ekmek içi, sarımsak rendesi karabiber katılarak yumurta çırpma teliyle  iyice dövülerek çırpılır ( veya tekrar robotta çekilir) arada boza kıvamına getirmek için tavuk suyundan ileve edilerek hazırlanan  boza kıvamındaki sos servis tabağına didilmiş olan tavuk etlerinin üzerine yayılır.
          Kaşık ile şekillendirildikten sonra; daha önce sıkarak  kaseye ayırılan ceviz yağı üstüne gezdirilir. Ceviz, maydanoz, pul biber ile süslenerek servis edilir. AFİYET OLSUN...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder