16 Aralık 2012 Pazar

PANCAR TURŞUSU _Meze_Turşu






Pancar turşusu için gereken malzemeler...................................

1,5 kg  .............................   kırmızı pancar (Akan suyun altında kullanılmamış bir bulaşık süngerinin sert tarafı ile ovularak, iyice yıkanacak, topraktan arındırılır)
  
  1  çay bardağı dolusu ......   üzüm sirkesi

  4   tatlı kaşığı dolusu ........   tuz

5-6  iri diş ..........................  sarımsak rendelenecek, (Arzu ederseniz birkaç tane daha sarımsak doğrayarak ilave edebilirsiniz)

       İyice yıkanmış olan kırmızı pancarlar, bir kaç tane yıkanmış sapla beraber, tencereye koyularak, üzerini bir parmak geçene kadar su katılır ve ateş üstüne koyulur. Arada patates haşlarken kontrol edildiği gibi bıçak ile kontrol edilir. Bıçak pancarın içine rahat batırılabildiği zaman ateş söndürülür.
       Kaynak halde  suyun içinden pancarlar bir kaba alınarak hemen kabukları soyulur.(Çok kolay soyulur, bıçağı değdirirken kabuk üstünden sıyrılıverecektir) Sıcak halde dilimlenerek tenceredeki suyunun içine geri bırakılır.Tuz, sirke,tarımsak rendeleri ve dilimleri içine ilave edilir.İsterseniz sıcakken ister soğuduktan sonra cam bir kavanoza alınır. Soğuduğu zaman yemeye hazır olmuş demektir. Afiyet Olsun :)

       Not: Tuz oranını kendinize göre de ayarlayabilirsiniz. Tuz diyeti olanlar tuzsuz veye çok az tuzla aynı tarifi yapıp tanelerinden ve suyundan yararlanabilirler, ancak az tuzlu yapıldığında buzdolabı veye başka bir soğuk mekanda  muhafaza edilmelidir.Yoksa üstü pas yapar ve pancarlar yumuşar. Bunun oluşmaması için  böyle az miktarlarda ve defalarca pişirilebilir.:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder